Kartano

Vuonna 1836 rakennetulla Tiittalan empirekartanolla on värikäs historia. Tätä alkuaan Sulkavaisen mäkenä tunnettua paikkaa ryhdyttiin nimittämään Tiittalaksi jo tiettävästi 1500-luvulla, jolloin tilalla asusti Tiittaisen maanviljelijäsuku.

Nykyisen päärakennuksen rakennutti Suomen sodassa palvellut majuri Reiher, kun käräjätuomari Brochiuksen 1600-luvun lopulla rakennuttama edellinen päärakennus paloi 1830-luvulla. Reiher-Lindforssien suku piti kartanoa omistuksessaan 1900-luvun alkuun saakka.

Rantasalmelainen kauppias Hjalmar Bagge osti Tiittalan kartanon vuonna 1912 liikemies Antti Kurenniemeltä ja Esaias Pärnäseltä. Hjalmarin poika Toivo asettui tilan isännäksi vuonna 1915. Toivo ja Hilja Maria Bagge kunnioittivat vanhaa tilan nimeä vaihtamalla oman sukunimensä Tiittalaksi 1920-luvulla, jota nimeä kunniakkaasti ovat kantaneet tilan myöhemmät isännät Toivon poika Ukko, hänen puolisonsa Eeva-Liisa ja heidän poikansa Risto ja Erkki.

Nyt Tiittalan kartano elää kolmatta vuosisataansa uusien omistajien käsissä - uudessa ajassa, mutta vanhoja perinteitä noudattaen. Toivommekin, että talo tuo mielenrauhaa ja viihtyvyyttä vierailleen nykyajan kiireen keskellä.